Introductie CKV
Vroeger vond men film en popmuziek simpele vormen van vermaak en graffiti ordinair geklieder, maar tegenwoordig wordt daar anders over gedacht, gelukkig. Kunst draait niet meer alleen om hoogverheven zaken als De Nachtwacht van Rembrandt en de zoveelste symfonie van Beethoven, maar omvat bijvoorbeeld ook popconcerten, videoclips, soapseries, reclameposters en gebruiksvoorwerpen (kleding, auto’s, meubels etc.) die vaak heel mooi vormgegeven zijn.
Het doel van het vak CKV is je wegwijs te maken in de wereld van kunst en cultuur. Het brengt je in aanraking met het enorme aanbod aan films, musicals, concerten, tentoonstellingen, toneel, dans, ballet, opera, cabaret (etc.). Het is dan ook meer een ervaringsvak dan een kennisvak. Dat wil zeggen: veel zelf zoeken, zien, ervaren en omschrijven, en relatief weinig passief volgepompt worden met informatie.
het vak bestaat uit vier onderdelen:
1. deelname aan culturele activiteiten (vmbo 3, havo 6, vwo 8).
2. kennis opdoen: achtergrondinformatie verzamelen zodat je meer begrijpt van wat je ziet
3. kunstdossier: alles wat je voor dit vak gezien, gehoord en gedaan hebt moet je in een digitaal dossier opslaan. Dit dossier is je examen.
4. zelf actief zijn: bijvoorbeeld een videofilmpje/cd maken, gebruiksvoorwerp/kleding ontwerpen, een affiche schilderen, choreografie maken, een toneelstuk schrijven of een gebouw ontwerpen etc.
Ad 3. je digitale kunstdossier
In je kunstdossier verzamel je alles wat van belang is voor het vak CKV:
a. je kunstautobiografie
Je begint dit vak met het schrijven van een verslag over je ervaringen met kunst en cultuur tot nu toe.
b. verslagen van culturele activiteiten
Het is de bedoeling dat je per periode één of twee culturele activiteiten naar wens kiest en wat je hebt gezien/hebt ervaren beschrijft in een verslag. Dit verslag en al het materiaal dat je rondom je culturele activiteiten hebt verzameld, zoals programmaboekjes, kaartjes, artikelen uit kranten, recensies, foto’s, affiches e.d. bewaar je in je dossier. Scannen kan overigens ook op school op de kopieerapparaten.
c. de opdrachten bij de disciplines (of met een ander woord: thema’s)
Iedere periode wordt een andere discipline behandeld (bijvoorbeeld film, architectuur, dans, fotografie, vormgeving, mode, drama etc.). De uitwerkingen van alle opdrachten bewaar je in je dossier.
d. je eindverslag
Je eindverslag is een soort vervolg op je kunstautobiografie. Bij afsluiting van het vak moet je aan de hand van je kunstdossier een verslag schrijven over je keuzes, je ervaringen en bevindingen op cultureel en kunstzinnig gebied. Je moet ook aan kunnen geven hoe je smaak is ontwikkeld. Daarom begin je bij dit vak met het schrijven van een kunstautobiografie over wat je tot nu toe van cultuur hebt geproefd. Dit maakt het later makkelijker om aan te geven wat veranderd is.
PS: Alles wat je voor dit vak doet, wordt zowel op inhoud als vorm beoordeeld (dus ‘er goed uitzien’ is de helft van je cijfer) en bewaar alsjeblieft alles digitaal (en een kopie daarvan op een andere computer of harde schijf) want zonder digitaal dossier kun je geen examen doen. En verder: CKV is een handelingsdeel, wat wil zeggen dat je niet onvoldoende mag staan (gemiddeld per periode/discipline) en dat je CKV afgerond moet hebben om deel te mogen nemen aan het CE.