Culturele verslagen

Een activiteit kiezen.....

Ongemerkt ben je al vaker met kunst in aanraking geweest dan je denkt. Ook als je niet van die ouders hebt die je overal mee naartoe slepen. Reclameposters en videoclips hebben vaak een hoog artistiek gehalte; iedereen luistert naar muziek; de t.v. brengt elke dag grote hoeveelheden drama in de huiskamer en er zijn gebruiksvoorwerpen (zoals theepotten, meubels, kledingstukken, auto’s of telefoontoestellen) die soms prachtig vormgegeven zijn. Bij het woord ‘kunst’ hoef je dus niet altijd te denken aan hoogverheven zaken.

Als je geen idee hebt van wat voor soort culturele activiteit je moet kiezen is http://www.cjp.nl/ als startpunt erg handig. Ook staat er bij het tabje "cultuur tips en links" op deze website veel culturele tips. Doe jezelf overigens een plezier en kies voor activiteiten waar je nog nooit mee in aanraking bent geweest. En w.b. musea: ga niet zomaar naar de dichtstbijzijnde. Kijk op internet (of vraag aan je ckv docent) wat er te zien is en kies bewust voor een collectie of tentoonstelling waarvan je iets verwacht.

Als je een keus hebt gemaakt zoek je op deze site de bijbehorende kijkwijzer (bijvoorbeeld de ‘filmwijzer’, of de ‘concertwijzer’ etc.) Deze kan je vinden onder het tabje kijkwijzers op de website. Als je alle punten die in de kijkwijzers genoemd worden in je verslag verwerkt zit je sowieso goed, dus het is op zich wel slim om de kijkwijzer vooraf te bekijken (of nog slimmer: neem ‘m mee).

Een goed verslag maken.


Uiteraard zijn er wel een aantal eisen aan het verslag dat je van een culturele activiteit maakt.
Een verslag wordt gemaakt met behulp van de bijpassende kijkwijzer en  bevat minimaal:

  • het toegangskaartje of een foto van jezelf ter plekke als bewijs (zonder dit krijg je sowieso een 5, hoe goed het verslag verder ook is)
  • de algemene gegevens (zoals: wat is het? hoe heet het? hoe heten de makers? wanneer is het gemaakt? waarvan is het gemaakt? hoe groot is het? of hoe lang duurt het? waar en wanneer e.d.)
  • een beschrijving van de voorstelling of expositie, waarin je aandacht besteedt aan de vorm, inhoud, functie en historische achtergrond met behulp van de kijkwijzer.
  • je eigen waardering en interpretatie (oftewel: je mening, persoonlijke ervaring of gevoel erbij)

n.b.: Dit klinkt nogal heftig maar als je gewoon een kijkwijzer volgt gaat het vanzelf. En w.b. het beschrijven van de inhoud: Het is absoluut niet de bedoeling dat je, vooral bij een film of theaterstuk, het hele verhaal van A tot Z gaat vertellen. Doe dat dus ook niet want het is echt zonde van je tijd. Probeer gewoon in een paar zinnen een samenvatting te geven of citeer desnoods een korte inhoud van een website en/of artikel (vermeld bij dit laatste wel even de bron anders is het plagiaat)

Het is de bedoeling dat je je ervaringen bij een cultureel evenement (maar dit kan dus net zo goed de aanblik van een theepot zijn) zo goed mogelijk probeert te verwoorden, of die nu positief of negatief zijn, mooi, lelijk, leuk, irritant, slaapverwekkend of ontroerend.Overigens is alleen ‘leuk’ of alleen ‘stom’ niet genoeg. Je moet wel goed uitleggen waarom je dat vindt. In het document ‘je mening geven’ staan tips.


Afspraken


  •  het aantal activiteiten: 4 voor vmbo, 6 voor havo, 9 voor vwo
  • Je moet verschillende activiteiten ondernemen, dus bijvoorbeeld 1 film, 1 toneelstuk, 1 popconcert, 1 klassiek concert, 1 dansvoorstelling, 1 musical, 1 schilderijtentoonstelling, 1 beeldententoonstelling, 1 cabaretshow, 1 fototentoonstelling etc. Het moge duidelijk zijn dat, noem eens wat, een concert van de Red Hot Chili Peppers niet hetzelfde is als een kamerorkest, dat het Eschermuseum een andere activiteit is dan het Museum van Oudheden, en een streetdancevoorstelling niet hetzelfde als het Zwanenmeer.
  • CKV is een ervaringsvak. Het gaat er dus in essentie om dat jij beschrijft wat jij hebt meegemaakt/gezien/gevoeld/gehoord etc. Natuurlijk mag je achtergrondinformatie gebruiken, maar ik neem niet de moeite om lappen knip- en plakwerk te lezen. Just so you know.
  • Het is zeker niet verkeerd om folders/plaatjes/eigen foto’s/tekeningen etc. in je verslag te verwerken omdat alles bij CKV zowel op inhoud als uiterlijk wordt beoordeeld.
  • Je mag natuurlijk wel met z’n tweeën een activiteit doen en alles bespreken, maar het verslag moet je in je eentje schrijven. Je mening is sowieso een persoonlijk iets natuurlijk
  • vergeet je kaartje niet bij je verslag te doen, want zonder kaartje telt het niet…(wat overigens ook automatisch inhoudt dat je wat niet thuis op de bank een dvd-tje kunt gaan kijken, of een schilderij van internet kunt plukken (o.i.d) voor een verslag...)
  • In de verslagen over je culturele activiteiten moet je kunnen aangeven wat je er zelf van vond. Het gaat hierbij om een zo concreet mogelijke beschrijving van je eindoordeel. Dat hoeft natuurlijk niet altijd positief te zijn, maar je moet wel steeds aangeven waarom je die mening hebt (dus argumenten geven!). Misschien heb je ook niet alles begrepen. Vermeld dat dan ook. Lees hier verder